За нас

„Ќе зборувам за женското писмо, за она што тоа ќе направи. Жените мора да пишуваат за себеси; жените мора да пишуваат за другите жени и да ги привлечат жените кон пишувањето, од кое беа разделени еднакво насилно како и од сопствените тела – поради истите причини, според истите закони, со истата фатална цел. Жените мора да се постават самите себеси во писмото како што се поставија во светот и во историјата - преку нивното сопствено движење.“[1]

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Медуза е место на солидарност, еманципираност, отвореност, експерименталност и прифаќање.

Преку Медуза ги пуштаме нашите краци и го заземаме јавниот простор кој ни е потребен.

Повелете и слободно придружете се!

[1] “Le Rire de la Méduse” by Hélène Cixous

ТИМ

  • главна и одговорна уредничка/авторка

  • ко-уредничка/авторка/преведувачка

  • видео уредничка

АВТОРКИ

with the friendly support of

with the financial support of

„Медуза е неформална група на феминистки и непрофитен медиум, а нашата работа е поддржана од повеќе организации и фондации. Содржините објавени на медиумот не ги изразуваат нивните ставови.“
Scroll to Top