Александра Спасеска

Авторка

Новинарка, преведувачка и активистка со седиште во Скопје. Работи како заменик на главниот уредник во КАЈГАНА МЕДИА, членка на истражувачкиот тим на ДИЈАЛОГ Центарот за делиберативна демократија, а исто така е дел од тимот на македонскиот огранок на движењето Fashion Revolution. Како блогерка, новинарка и активистка со години ја следи македонската модна сцена и работи на промовирање на одржливата мода и заштита на женските и работничките права. Нејзини авторски текстови биле објавувани на блогот Culture Matters на Europe House, како и на блогот на платформата Bastet Noir.

Родово базираното насилство се прелева и во дигиталниот простор: Тивката борба на квир жените во Македонија 

Во дигиталниот пејзаж кој постојано се развива и шири, подмолното сениште на родово базираното насилство најде нови патишта, кои особено ги погодуваат квир жените и небинарните луѓе.

Три песни од „Прости песни“ на Александра Спасеска

Од стихозбирката „Прости песни [на кого помислуваш кога смртта мисли на тебе]“

Феминизам и климатска правда: Женскиот одговор на колективната неодговорност

Климатските промени се и криза на човековите права. Криза која бара феминистички одговори.

Системот (не) функционира: Зошто Македонките повеќе се охрабруваат да пријават семејно насилство откако ќе се преселат во странство?

Родово базираното насилство го поткопува здравјето, достоинството, безбедноста и автономијата на своите жртви, но сепак останува обвиткано во култура на тишина.
Scroll to Top