Ангелина Станојоска

Авторка

Доктор на безбедносни науки и во моментов вонредна професорка на Правниот факултет при УКЛО – Битола. Нејзиниот фокус на научен и истражувачки интерес се теориите за криминалното однесување, теориите на напнатост и феминистичките теории на животните патеки, и тоа тестирани на популации на жени сторители на кривични дела и жени осуденички. Исто така, Ангелина е и тренер во moot court клубот Титус Флавиус Орестес, преку кој со своите студенти учествува на меѓународни натпревари за симулации на судски процеси пред Европскиот суд за човекови права.

Фемицид – од спалувањето на клада до женските инфантициди

Потребно е одвојување и разликување на фемицидот од останатите видови насилство

Нивната борба е сечија борба – 50те жени на Сент Луис

Приказните на жените на Сент Луис не се само приказни од локалната историја или приказни кои се поврзани со националната историја на САД. Тоа се лични приказни кои во одреден сегмент, форма и време ги среќаваме кај многу други жени во минатото, но и денес.

Дали го препознаваме сексуалното вознемирување?

Изгледаше како секој обичен ден, или барем така започна. Три часа патување до главниот град со автобус кој мириса како никогаш да не бил на хемиско, па потоа јавен превоз до близина на градот, па консултации, па назад во некој друг автобус кој мириса исто, можеби и полошо. Но, тој ден не беше баш така.

Фемицид – од спалувањето на клада до женските инфантициди

Потребно е одвојување и разликување на фемицидот од останатите видови насилство

Демнење: Кога контролата и непосакуваната близина стануваат демнење?

Клучно во спречувањето на демнењето е препознавањето на моментот кога истото започнува
Scroll to Top