Сара Миленковска

АВТОРКА

Феминистка, модел, политиколог и сите контрасти кои им се противат на општествените норми и идеи за нејзината слобода. Цветна медуза, растргана на премногу страни зошто сака се да постигне, промени, подобри. Израсната со поезија и театар, па ги користи како алатки за менување на реалноста. Најзначајна и е индивидуалната потреба за еманципација на жените и креирање на родово еднаква заедница. Сака да танцува и/или плаче во јавност.

Колективна негрижа

Заеднички учествувавме во хаосот наречен реалност.

Како (не) се известува за родовобазирано насилство

Денешната форма на медиумите, не е само класична, туку сноси моќ и одговорност.

Нашето општество е затворено кон различното: Интервју со Ана Алексовска

„Господата од Современа“ е пресвртница во мојот живот

Полошо од ништо: Како МВР соучествува во родово базирано насилство

Кога станува збор за родово базирано насилство, има посебен вид на овозможување, поттикнување и нереагирање од страна на полицијата.

Жените во Собрание: Претставување, дејствување и политичка моќ

За подобрување на застапеноста и учеството на жените во Собранието потребни се уште многу напори, и законски, но и суштински.

Жените во Собрание: Претставување, дејствување и политичка моќ

За подобрување на застапеноста и учеството на жените во Собранието потребни се уште многу напори, и законски, но и суштински.

Биди Безбедна

Треба да се стремиме кон системско адресирање на изворот на родово базирано насилство во едно општество, но, во меѓувреме, додека тоа се постигне, треба да ги користиме сите механизми за спречување, заштита и превенција од насилство. Биди безбедна.

Женска самоодбрана: историја, теорија и пракса

Доживувајќи ги позитивните промени од моето искуство со часови по самоодбрана, решив да го истражам влијанието и историјатот на концептот на женска самоодбрана.

BLM лектири

Не е доволно да не сме расисти. Мора да бидеме антирасисти.

Протести против сексуалното насилство во Албанија

„Не си сама“, „Државата е силувачот“, „Твојата ќерка не е виновна“, се некои од слоганите околку кои беше организиран протестот.
Scroll to Top