Лени Фрчкоска

АВТОРКА/ПРЕВЕДУВАЧКА

Верува дека вредностите како слобода, еднаквост, солидарност, грижа, емпатија, одговорност, отвореност кон различности и пријателство ги учиме од нааааајмали. Ненаметлива и "невидлива".
На крај ... прави што сака.

Јана Бауер: На детето треба да му се даде комплесен карактер, затоа што животот не е црно-бел

За важноста на книжевноста за деца, обврската на писателите на децата да им понудат решенија за тоа како да живеат со другите и мултикултуралноста како обележје на добрата книжевност.

Зошто не можам да престанам да размислувам на жените без деца?

Пред да добијам деца, никогаш не размислував за жените кои избрале да не станат мајки. Сега постојано размислувам за нив и ги забележувам насекаде. Имаат нешто што јас го барам, прозорец кон животниот пат што јас не сум го избрала.

Библиотеките како простор и за квир заедниците

Каква е праксата во клучните светски библиотеки со кои соработува НУБ и зошто библиотеките треба да бидат сигурен простор за ранливите млади луѓе.

Чекајќи го ветрот

На исклучително добра книга за деца се наидува прилично ретко.

Завршни зборови

Верувам дека светот е создаден за нежност, надеж, љубов, солидарност, страст, радост. Но, во светот има ужасна, неподнослива количина насилство.

Лектирите се важни. Ние нашата работа треба да си ја завршиме

Лектирите се важни. Всушност, тие се исклучително важни. Лектирите се инструмент за градење на индивидуалниот интегритет на учениците (осамостојување и однос кон себе), вредносна структура и однос кон околината (семејство, пријатели, потесна и поширока заедница) и социјален интегритет и повратно осознавање на самите себеси во рамки на заедницата. Во таа смисла, лектирите се супстанцијален дел …

Лектирите се важни. Ние нашата работа треба да си ја завршиме Read More »

Пoстпородилна депресија

Додека ја доев ќерка ми замислував како ја фрлам од прозорец

Правила на однесување за девојки

Бушнел и Катунго знаат како да создадат возбудливо дело, а при тоа низ емотивно набиената приказна да отворат битни прашања.

Зошто идејата за „родoт“ предизвикува бурни реакции ширум светот?

Сè повеќе, авторитарни личности го споредуваат „родот“ со „комунизам“ и „тоталитаризам“.

Кетрин Малабу: Клиторисот им пркоси на концептите на доминација и моќ

Значи, постои суштество кое може да доживее оргазам без да раѓa? Значи има уживање кое не подразбира цена?
Scroll to Top