Калиа Димитрова

ГЛАВНА УРЕДНИЧКА / АВТОРКА

Скитничка со ѕвездени шари, која поради честите пловења не се поврзува со ниеден конкретен регион. Ја интересираат леви политики, градење заедници и сигурни простори во несигурни времиња. Поезијата и (од неодамна) графичките новели и се страст, а coming-of-age филмови опсесија. Верува дека феминизмот е начин на живот.

Неуспехот во уметностите треба да се охрабрува како интегрален дел од праксата: Интервју со Дарко Алексовски

Моја најчеста креативна одлука е политичкото и колективното да ги прикажувам преку личното и индивидуалното. Делата и проектите секогаш се иницирани од лични приказни кои понатаму ги транскрибирам со помош на визуелни средства и медиуми.

IDAHOBIT

17 мај е Меѓународниот ден за борба против хомофобијата, бифобијата и трансфобијата. Одбележувањето на овој  започна во 2004 година со цел да се насочи вниманието на јавноста, креаторите на политики, медиумите и цивилното општество кон насилството и дискриминацијата со која се соочува ЛГБТИ заедницата ширум светот.  Датумот е избран во име на 17 мај 1990 …

IDAHOBIT Read More »

Проблемите на лезбејската заедница се продлабочуваат: 26 Април – Ден на лезбејската видливост

Овој ден не смее да остане само потсетување за постоењето на заедницата, туку да биде поттик за насочен активизам кон надминување на проблемите и предизвиците со кои заедницата се соочува.

Со операцијата за потврда на родот конечно ќе можам да живеам слободно

И покрај тоа што сум редовно вработена како застапник и активист за трансродови права во граѓанскиот сектор и редовно плаќам здравствено осигурување, државниот здравствен систем не ги признава и компензира трошоците за ваква операција.

Секоја трансродова личност носи приказни кои треба да се слушнат

Веќе неколку години по ред, на 31 март го одбележуваме денот на видливоста на трансродовите луѓе. Глобално, трансродовото постоењето и борба се прославува на овој ден од 2009 година.

Што прави МВР

Над 200 жени ни споделија #ШтоПравиМВР​ во случаи на родово-базирано насилство. 19 глумици прочитаа дел од нивните одговори.

МВР ме прави огрочена и лута

Полицијата никогаш во минатото не била клучна во оваа борба, па баш затоа е тешко да се замисли дека некогаш во иднината би можела да биде

Емоциите се нашите политички и животни ресурси

Овој колективен гнев треба да се канализира, да се застане цврсто, без компрописи во легитимната борба за нашите животи: Говор на Калиа Димитрова од протестниот марш „Јавна соба е кривично дело“.

Кривично дело

Кривично дело е противправно дело што со закон е определено како кривично дело и чии обележја се определени со закон. Елементи: дејствие (поведение) – материјален/реален елемент предвиденост во законот – формален елемент, законско битие на делото противправност – однос помеѓу конкретното дејствие и законскиот тип на казненото дело вина – субјектвина одговорност на сторителот казнивост …

Кривично дело Read More »

„Јавна соба е бедна група и слично“: Или како да ги обесхрабриш жртвите да пријават насилство

Да, секако феминистките мислат дека јавна соба е бедна група, но исто така знаат дека е криминална група, а тоа е многу, многу поважно. Крајно време е и институциите да се качат на овој воз и да престанат да им даваат ветер во грб на насилниците.
Scroll to Top