Елена Петрова

Авторка

Предава англиски и преведува, феминистка е и еко-активистка. Секојдневно опкружена со млади и тинејџер/ки во својата работа, се залага за пошироко освестување за важноста на јазикот кој го користиме, критичко читање на информациите, исчекорување надвор од сопствените привилегии и солидаризирање со исклучените и изолираните. Провинцијалка која живее во Скопје, последен пат ја видовме/најверојатно ќе ја видите на точак, како избегнува неколку near-death experiences по улиците и булеварите заради важни и убрзани шоферчиња.

Зрачни и во полн цут: монструозното-женско во филмот „Мидсомар“

Родова перспектива на ликот на Дени во филмот „Мидсомар“.

Ментално здравје (не) е лична одговорност

Koja e потребата од феминистички пристап кон психотерапијата?

Подмолното прваче

Подмолното прваче наводно сака да научи за феминизмот, родовата нееднаквост и патријахатот, но сите информации сака да му бидат уредно сервирани и со питок јазик

Мажите биле ловци, а жените собирачи на храна. Или не?

Нова студија ја побива старата претпоставката дека мажите ловеле а жените собирале храна.

Зрачни и во полн цут: монструозното-женско во филмот „Мидсомар“

Родова перспектива на ликот на Дени во филмот „Мидсомар“.
Illustration by Chloe Cushman

Не се враќаме во времето пред Ро. Одиме на полошо

Не само што влегуваме во ера на небезбедни абортуси, туку и на сеопшта криминализација на бременоста.

Dykes on Bikes: Кратка историја

Зошто Dykes on Bikes поворката е клучен дел од ЛГБТК+ протестите и маршовите ширум светот?

Каде ни е дома?

Колку сме всушност безбедни во привремените простори за домување.

Шума

Тато си ќутеше. Тато си одеше во шумата. Не ми текнува точно кога почнав да го следам.

Подмолното прваче

Подмолното прваче наводно сака да научи за феминизмот, родовата нееднаквост и патријахатот, но сите информации сака да му бидат уредно сервирани и со питок јазик
Scroll to Top