Калина Качоровска

Авторка

Средношколка што уживува на сонце. Силно верува во моќта на филмската уметност. Љубителка на цветни фустани. Не сака пластика. Во слободно време посетува скопски настани. Живее со ентузијазам и пасија за младински активизам и општествена промена.

Во што веруваме?

Прашањето на спиритуалноста низ генерациите на едно женско стебло.

Слугинката (The Handmaiden, 아가씨)

Филмот се справува со теми како женска сексуалност, семејно насилство, психолошка траума, љубов помеѓу две девојки, слобода и моќ

Девојка што ветува (Promising Young Woman)

Еден од подобрите филмови во 2020 и совршен за убаво заокружување на оваа мачна година.

Љубовната вештерка (The Love Witch)

„Љубовната вештерка“ оддава почит на техниколор филмовите, но не наликува на ништо снимено во последните дваесет години.

Двојниот живот на Вероника

Филм за интуиција, идентитет и љубов.

„Френсис Ха“ – првото „дете“ на Бамбах и Гервиг

Френсис е збунета, смотана, изгубена, весела, разиграна, уморна, висока, смешна, харизматична и чудна. Има 27 години и нема стабилна врска, работно место или дом. Често е сама и повремено осамена.

За Атиџе, хероината на дваесет и првиот век

Атиџе е жена која не се заборава. Не се заборава грижата за мајка ѝ, лупењето на бананите, миењето на косата, не се заборава Атиџе на пазар, вечната борба со небрежноста на соседот, вкусот на медот и дефинитвно не се заборава пораката „пола за мене, пола за пчелите“, симбол за женската грижа и труд.
Scroll to Top