Кристина Атанасова

Авторка

Книжевничка и графичка дизајнерка. Чита и пишува за нарации инспирирани од болестите и траумите на современото општество. Верува дека добриот текст е најблизу што можеме да стигнеме до револуција. Кога не чита или дизајнира, трча, се опседнува со музика и облека и пие маргарити.

Оваа Барби чувствува

Како Барби одлучи да живее?

Како да се родиш повторно?

(опсесијата на поп-културата со новиот почеток)

Важно е да се биде нешто – Џошуа Џенифер Еспиноза

Препев од англиски: Кристина Атанасова

43 – Робин Косте Луис

Препев од англиски: Кристина Атанасова

Принтот не е мртов

Потрага по еден професионален идентитет.

Дома е далеку

Кон романот „Одбројување“ на Фросина Пармаковска

Време на жените

Грижата за локалното, за она што го гледаме пред себе, за оние кои се близу до нас и сакаме да ги заштитиме е вистинската мотивација и движечка сила на хероината.

Што гледав кога ја гледав Бритни Спирс?

Вистината за состојбата на Бритни доцни. Само за еден краток миг, пред да се актуализираат темите поврзани со менталното здравје и грижата за себе, светот сеирџиски и малициозно го коментираше сломот на една талентирана жена.

Митот за (не)дисциплираните девојки

„Таа беше најдисциплинираната, најпочитуваната, најсредената - совршена девојка, толку совршена што може да те извади од кожа. Накаде се стремеше таа? Ја следев. Таа можеше да ги среди дури и полиците на празнината“.

Mитот за убавите заспани девојки

Нараторката донесува одлука да преспие една година од својот живот со помош на седативи и антидепресиви. Таа го замислува овој проект како една хибернација, одмор од секојдневните анксиозности и случувања.
Scroll to Top