Марта Стевковска

Авторка

Новинарка и уредничка во медиумот „Портрет“ и поборничка за феминистички поглед на светот. Заинтересирана да отвора прашања за општествено-социјални теми чиј фокус се правата на жените, ЛГБТИ+ лицата и маргинализираните заедници. Мајка на Калина.

И на мајката ѝ е потребно „село“

Во сенката на постпородилната депресија.

Зошто мајчинството носи неосновано чувство на вина?

Притисокот да се достигнат нереални мајчински идеали води кон себе-обвинување и срам кај мајките

Мајката (не) знае најдобро

Родовиот јаз во обврските околу грижата и воспитувањето на децата и малата, (скоро непостоечка) поддршка на мајките.

Абортус на слободата на избор под светото начело „за живот“

Десничарските конзервативни партии и во Европа и во САД имаат слични политички аспирации во насока на забрана на абортусот

Кога домот не е безбеден

Голготата на жртвите на родово-базирано насилство кои одлучуваат да го напуштат домот и да останат без покрив над глава со цел да се спасат од насилникот.
Scroll to Top