Медуза Тим

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Скриените форми на конверзионата терапија

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

Борки – Драган Студен

Превод од српски: Лени Фрчкоска

Во фокус: Бејли Еjвери

„Промените ни обезбедуваат искуства кои ги претвораме во лична моќ.“

ЗБОРУВАМЕ НА ТЕМА: ПРОМЕНА

Нашите авторки Анастасија Марковска, Елена Петрова и Благица Димитрова ги споделуваат своите идеи на темата.

„Доаѓаме со поклон“ – самостојна изложба на Шејла Камериќ

На 27 септември во „Чифте Амам“, во 19 часот се отвара изложбата „Доаѓаме со поклон“ на познатата босанска уметница Шејла Камериќ.

Одмазди се (Do revenge)

Дали на повидок е тин-класик за денешните тинејџери од калибарот на „Clueless“ или „Mean girls? Ние мислиме не.

Во фокус: Махса Амини

Смртта на 22-годишната Иранка која беше уапсена во Техеран поради носење несоодветен хиџаб предизвика бројни протести низ Иран.

Балканските бездомнички

Зошто женските деца сè уште се дискриминирани при поделба на наследство?

Запознавајќи го човекот: Џејмс Болдвин во Париз (Meeting The Man: James Baldwin In Paris)

,,Светот ќе се промени, зашто мора да се промени.“

За истото повторно ‒ Лилјана Дирјан

Песна на македонската поетеса Лилјана Дирјан (1953-2017)
Scroll to Top