Медуза Тим

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

N.Y.C. Peech Boys – On A Journey

Месецов, на 28 јуни 2019 година е 50-годишнината од настаните во Stonewall Inn во Њујорк кои го означија движењето кое го промени светот. Денес, во време кога клубскиот живот е извор на забава и ослободување и кога диџеите/продуцентите се централни ликови во поп-сцената, клучно е да се спомне дека сето ова е резултат на борбата …

N.Y.C. Peech Boys – On A Journey Read More »

STONEWALL

На 29 јуни 1969 полицијата изврши рација во барот Stonewall Inn во Greenwich Village, познато место за собирање и забава на квир заедницата на Менхетен. Полициските рации со кои се соочуваала ЛГБТИ заедницата во тоа време биле рутина, но оваа ноќ е исклучок, бидејќи луѓето од заедницата решиле да возвратат и со тоа овој настан …

STONEWALL Read More »

Водич за Трејси Емин, ‘enfant terrible’ на британската уметност: Прв дел

Трејси Емин e дел од изложбата Родови перцепции во Музејот на современата уметност - Скопје. Прочитајте сè за оваа легендарна уметница и погледнете ја изложбата во МСУ каде се изложeни 39 современи уметнички дела од 25 жени.

Ова не е трка, туку обид да се подигне свеста и да се поддржат жртвите на сексуално насилство

Клер Мекфарлен го избира спортот како начин да се исчекори кон промена, зашто тој ги обединува и поврзува луѓето. Но, и поради тоа што смета дека спортот е важен за физичкото и емоционално зацелување на тие кои преживеале насилство.

Фактот што не знаеме доволно за матката ни штети на сите нас

Очајно е потребно да станеме подобри во разговарање за репродукција на искрен и отворен начин. Затоа што ако одбраната на вашата позиција бара да се потпрете на невистини, тогаш можеби треба да се запрашате дали воопшто се работи за одбрана.

Времето пред транзицијата го гледам како некој друг живот

Поддршката дојде со текот на времето кога почувствуваа дека станав многу посреќна, посмирена и поотворена, затоа што почнав да живеам како вистинската јас.

IDAHOBIT

17 мај е Меѓународниот ден за борба против хомофобијата, бифобијата и трансфобијата. Одбележувањето на овој  започна во 2004 година со цел да се насочи вниманието на јавноста, креаторите на политики, медиумите и цивилното општество кон насилството и дискриминацијата со која се соочува ЛГБТИ заедницата ширум светот.  Датумот е избран во име на 17 мај 1990 …

IDAHOBIT Read More »

Mavi Phoenix – Aventura

Spread the word! „Lo-Fi pop heroine Mavi Phoenix will bewitch you“ (The Fader)

ППЖ

Прво па женско е фестивал за феминистичка култура и акција, а се одржува од 2013 година со цел отворено поставување на прашањето за положбата на жената во современото општество. Темата на седмото по ред издание на Прво па женско е Тело, односно Ова тело кое не е едно. Телото отсекогаш било место на контрола, отпор, …

ППЖ Read More »

CEDAW

Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација против жените (CEDAW), позната како Повелбата за женски права, е еден од клучните инструменти кои ја овозможува работата во рамките на UN Women. Како меѓународен правен инструмент, им налага на земјите потписнички да ја елиминираат дискриминацијата на жените и девојките во сите области и ги промовираат еднаквите …

CEDAW Read More »

Scroll to Top