Медуза Тим

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Добро запомнете го името Исра

Интерсекциски преглед на феминизмот во Палестина

Тоа е грев (It’s a Sin)

Серија која нуди еден многу потребен, трогателен и болен поглед на раната борба со ХИВ вирусот во Велика Британија, недостатокот на информации и терапија, како и стравот од неизбежната судбина.

Вирусите не дискриминираат – луѓето да!

Ако COVID-19 нè научи нешто, тоа е дека ниту еден вирус, ниту една болест не дискриминира. Тоа е карактеристика исклучиво на нас, луѓето.

Улогата на „крвните сестри“ лезбејки во борбата против СИДА во 80-тите

За лезбејките кои храбро се обединиле за да им помогнат на геј мажите заболени од СИДА и им се спротивставиле на стигмата и неправдите врз квир заедницата.

Рестартирање со Терапија

Во овие комплицирани времиња, соочувајќи се со предизвиците и неизвесностите на нашето секојдневие, Терапија се стреми да ја заврши годинава со динамика и оптимизам.

16 дена активизам

„Every time a woman speaks up about her experience of sexual violence and she’s not believed, rape culture flourishes.“ Помеѓу 25 ноември – Меѓународниот ден на борба против родово базирано насилство и 10 декември – Меѓународниот ден на човековите права, ја одбележуваме кампањата 16 дена активизам против родово базирано насилство. Секој пат кога насилството останува …

16 дена активизам Read More »

Јас, Тоња (I, Tonya)

Базиран на вистински настани од минатото, филмот се обидува на креативен начин, да ја претстави сложената слика за животот и кариерата на Тоња Хардинг.

Дали просторите за привремено домување се безбедни?

50 жени ги споделија своите искуства со нас, а во нашето ново видео читаме дел од нивните одговори.
Илустрација на Arsh Raziuddin. Извор: Getty

„Откупување на себеси“: Осврт кон „Моето тело“ на Емили Ратајковски

Самосвесното проучување на експлоатацијата на женските тела на Ратајковски пропушта соодветно да ја истражи креираната и дотерана слика за себе

Што има за вечера?

Втората смена за денешната жена - еднаквост на работа, но и дома.
Scroll to Top