Медуза Тим

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Дали знаеш?

Видео кампањата за подигање на јавната свест за превенција, заштита и намалување на дискриминација врз жената.

„Димензии на бајките – мрак и светлина” од Лени Фрчкоска

Книгата „Димензии на бајките – мрак и светлина” од Лени Фрчкоска деновиве излезе од печат во издание на издавачката куќа Авант прес од Скопје.

Трансфобија

Ирационален или општествено конструиран страв, омраза, предрасуда и дискриминација кон трансродовите луѓе. Лицата кои се најсилно трансфобични трансродовоста ја сметаат за грешна и болна, а кон трансродовите луѓе чувствуваат омраза, гадење и неретко желба за убиство. Трансфобијата е став кој произлегува од стереотипното и културно нормативно сфаќање дека родот е природна и универзална категорија и …

Трансфобија Read More »

Trans Visibility Playlist

Следи ја кампањата на TransFormA

Зад секој хомофобичен и трансфобичен напад постои човекова приказна – Oва е мојата

Важно е жртвите на насилство да зборуваат и да пишуваат за своите искуства, доколку се чувствуваат спремни да го напраат тоа, но важно е и нивните пријатели и поддржувачи да им помогнат во процесот на опоравување.

8 март 2019 низ фотографии

Што се случуваше на Меѓународниот ден на жената во градовите низ Европа

„Дали е среќен 8-ми Март?“ – трет марш по повод Меѓународниот ден на жената

Во присуство на стотици учеснички, Маршот за правата на жените започна од паркот Жена Борец каде активистките јавно апелираа за промени кои водат кон вистинско унапредување на статусот на жената во нашето општество.

ПичПрич: Влакна

Во 20.00 часот во Кино Милениум ќе се одржи четвртото осмомартовско издание на ПичПрич – вечер на раскажување женски приказни, на тема „Влакна“.

Господ

Вид збор: Именка, машки род   Господ Отецот е едно од лицата на Светото Тројство (во христијанството) Најголем непријател на жената*       *Уранија Пировска на јавната собраниска расправа за Закон за прекинување на бременоста

Prince$$ Donatsu – Bitola

Пред само неколку дена, а веќе 80.000 хита, на YT ја ислушавме и изглеавме Битола на Princess Donatsu. Две минути аудио и видео материјал со кои голем дел од човештвото не би се согласиле, а особено македонскиот. Зошто?
Scroll to Top