Медуза Тим

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Родово базирано насилство (РБН)

Родово базирано насилство (РБН) се однесува на кој било штетен акт спротивен на волјата на лицето, кој е базиран врз социјално пропишаните разлики меѓу мажите и жените. Вклучува физичка, сексуална или ментална повреда (насилство) или страдање, закани од тој вид, принуда и лишување од слобода.

Промоција на Медуза

12 ноември (понеделник) е денот кога Медуза официјaлно се вдоми на meduza.mk. По тој повод организиравме кратка промоција и малку подолга прослава за добар почеток на новата феминистичка веб-платформа.

Dope Saint Jude – Grrrl Like

Grrrl Like е првиот сингл од последното EP на јужно африканската раперка Dope Saint Jude, која низ својата музика ги отвора прашањата за род, сексуалност и вкоренетите норми.

Медуза

1. Жена што на главата наместо коса има змии. Употреба: Митологија 2. Повеќе класи на мекотелни, желатинести морски животни со пипала од долната страна со голем број видови. Употреба: Зоологија
Scroll to Top