Медуза Тим

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Кривично дело

Кривично дело е противправно дело што со закон е определено како кривично дело и чии обележја се определени со закон. Елементи: дејствие (поведение) – материјален/реален елемент предвиденост во законот – формален елемент, законско битие на делото противправност – однос помеѓу конкретното дејствие и законскиот тип на казненото дело вина – субјектвина одговорност на сторителот казнивост …

Кривично дело Read More »

Протестен марш: Јавна соба е кривично дело

Ве повикуваме на протестен марш оваа среда, 3 февруари, од 14:30 часот, за поддршка на сите жртви на криминалната група Јавна соба

Не беше ни прв ни последен пат: Сведоштва од сексуално вознемирување

За нашето ново видео 70 девојки анонимно ни ги споделија нивните искуства со сексуално вознемирување. 9 глумици читаат дел од нивните одговори.

ЕМПАТИЈА

Спремност и способност да се сочувствува со други луѓе.

За „подобрите и попаметните девојки“ или Како да се искаже неискажливото

„На некоја друга жена ова никогаш не би ѝ се случило.“

Beyond resilience – Meduza 2nd bday x Дiskorдia

"A gentle дiskorдia mix-tape we did for the 2nd bday of our favorite cyber gfriend, the feminist platform meduza.mk first half by stefan bogeski, second by moi" 

Дiskorдia 14

Можниот саундтрак за падот на патријархатот

ДЕМНЕЊЕ

Збир на дејствија, кои може да не се кривични дела, како на пример, телефонски јавувања, праќање писма или подароци и појавување на јавни места, но кои за жртвата се застрашувачки. Честопати, демнењето не се задржува само на такви, условно кажано, секојдневни дејствија, туку како минува времето од почетокот на демнењето, така дејствијата стануваат сè поопасни, …

ДЕМНЕЊЕ Read More »

Навреди, стигма, потсмев, насилство и по некоја добра приказна: Во какви услови се пораѓаме

Над 100 жени одговорија на нашиот прашалник поврзан со условите и третманот кои ги добиле при пораѓај. 15 жени читаат дел од нивните анонимни одговори.

Дiskorдia 12

Можниот саундтрак за падот на патријархатот
Scroll to Top