Медуза Тим

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Leikeli47 – Girl Blunt

Girl Blunt е првиот сингл од вториот студиски албум на бруклинската раперка Leikeli47 преку кој го отвора прашањето за безбедни простори за црните жени.

ГУЖ #1 Yaeji

Мислам дека музика може да трансцедентира јазик

Родово базирано насилство (РБН)

Родово базирано насилство (РБН) се однесува на кој било штетен акт спротивен на волјата на лицето, кој е базиран врз социјално пропишаните разлики меѓу мажите и жените. Вклучува физичка, сексуална или ментална повреда (насилство) или страдање, закани од тој вид, принуда и лишување од слобода.

Промоција на Медуза

12 ноември (понеделник) е денот кога Медуза официјaлно се вдоми на meduza.mk. По тој повод организиравме кратка промоција и малку подолга прослава за добар почеток на новата феминистичка веб-платформа.

Dope Saint Jude – Grrrl Like

Grrrl Like е првиот сингл од последното EP на јужно африканската раперка Dope Saint Jude, која низ својата музика ги отвора прашањата за род, сексуалност и вкоренетите норми.

Медуза

1. Жена што на главата наместо коса има змии. Употреба: Митологија 2. Повеќе класи на мекотелни, желатинести морски животни со пипала од долната страна со голем број видови. Употреба: Зоологија
Scroll to Top