КУЛТУРА

Револтирани сме од начинот на кој се перцепира нашата работа

ЈАДРО бара од Министерството за култура подобар третман на независната сцена

Луњата

Хаосот е нештото од кое треба најмногу да стравуваме, но во последно време верувам дека е нештото што најмногу го сакаме.

Голото селфи како нова уметничка форма

За многу жени-уметници, создавањето на сопствениот разголен приказ станува начин за реапроприација на стереотипната слика на жената од машките традиции на историјата на западната уметност.

Сребрениот бран

Да се изразуваме како што се чувствуваме е слобода која најчесто одбираме да не ја прифатиме

Зошто жените „не се смешни“

Знаевте ли дека жените не се смешни? Јас дознав пред некое време. Штета, а баш мислев дека јас сум смешна, барем според реакциите на луѓето околу мене. Изгледа се преправале.

Керол Ен Дафи е годинешна добитничка на „Златниот венец“ на Струшки вечери на поезијата

Поезијата на Дафи е луцидна, остроумна, автентична (и настрана од помодните текови), проткаена со родово сензибилна црта, духовита деконструкција на родовите обрасци и разобличување на родовата асиметрија на моќта.

Што научив од читање книги од писателки од секоја земја во светот

Во овие три години бев маѓепсана, изненадена и шокирана од приказните раскажани од жени од сите земји - и инспирирана од солидарноста што ја прикажуваат

Нашето општество е затворено кон различното: Интервју со Ана Алексовска

„Господата од Современа“ е пресвртница во мојот живот

Како Твитер ги замолчува жените

Времето сѐ појасно покажува дека социјалните мрежи не се ниту сојузник, ниту безбедно место за ранливите групи

Не мора да сме среќни за празниците

Настранување од божиќниот идеал во филмската нарација на Carol
Scroll to Top