ФИЛМ

Добредојдовте (Welcome)

By Тимот на Медуза / 03/09/2021 / 0 Comments

Филм кој успева да нè измести од нашиот комфорен простор.

Read More

Laurence Anyways

By Тимот на Медуза / 27/08/2021 / 0 Comments

Оваа динамична мелодрама циркулира околу релациите, родот и љубовта со непопустлива преданост кон транзицијата и страдањето на главните ликови.

Read More

Телма и Луиз (Thelma & Louise)

By Тимот на Медуза / 30/07/2021 / 0 Comments

Овој култен филм е пресвртница за тоа како треба да се прикажуваат женските акциони хероини во Холивуд.

Read More

Жената на францускиот поручник (The French Lieutenant’s Woman)

By Тимот на Медуза / 16/07/2021 / 0 Comments

Филмот ја прикажува заробеноста на главните ликови во социјалните конвенции на едно историско време и комплексноста на слободата и преиспишувањето на сопствениот идентитет вон тие границите.

Read More

Маргаритки (Sedmikrásky)

By Тимот на Медуза / 09/07/2021 / 0 Comments

Две тинејџерки кои го носат името Марија (Jitka Cerhová и Ivana Karbanová) решаваат дека штом светот е расипан, не им преостанува ништо друго освен и тие да бидат расипани.

Read More

Орландо (Orlando)

By Тимот на Медуза / 02/07/2021 / 0 Comments

Базиран на истоимениот роман на Вирџинија Вулф (посветен на нејзината љубовница Вита Вест Секвил), филмот ја тематизира перформативната улога на родот, неговата театралност, апсурдност и арбитрарност

Read More

Среќни заедно (Happy Together)

By Тимот на Медуза / 25/06/2021 / 0 Comments

Една од најинтензивните романси на филмското платно од 90тите

Read More

Амонит (Ammonite)

By Тимот на Медуза / 11/06/2021 / 0 Comments

филм за преобразувачката сила во неочекуваните судири со туѓинци чии патишта во некоја точка од животот се испресекуваат со нашиот.

Read More

Слугинката (The Handmaiden, 아가씨)

By Калина Качоровска / 22/04/2021 / 0 Comments

Филмот се справува со теми како женска сексуалност, семејно насилство, психолошка траума, љубов помеѓу две девојки, слобода и моќ

Read More

Малколм & Мари (Malcolm & Marie)

By Тимот на Медуза / 16/02/2021 / 0 Comments

Клаустрофобична (анти) љубовна приказна, која ги отвора прашањата на дискрепанците на моќта, расата, неплатениот труд, автентичноста во уметноста и традиционалната улога на жената како муза.

Read More
Scroll to Top