ЗБОР

ССО

Сеопфатното сексуално образование (ССО) подразбира учење за когнитивниот, емоционалниот, социјалниот, и физичкиот аспект на сексуалноста. Сексуалното образование започнува рано во […]

FREE THE NIPPLE

Кампањата Free the nipple е  започната од неколку девојки во Њујорк, кои протестираа против цензурата на женските гради, а прерасна […]

MRKH Синдром

МРКХ Синдром е почесто користеното име за Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser сундромот: состојба во која младите жени се раѓаат или без вагина и/или […]

STONEWALL

На 29 јуни 1969 полицијата изврши рација во барот Stonewall Inn во Greenwich Village, познато место за собирање и забава […]

IDAHOBIT

17 мај е Меѓународниот ден за борба против хомофобијата, бифобијата и трансфобијата. Одбележувањето на овој  започна во 2004 година со […]

ППЖ

Прво па женско е фестивал за феминистичка култура и акција, а се одржува од 2013 година со цел отворено поставување […]

CEDAW

Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација против жените (CEDAW), позната како Повелбата за женски права, е еден од […]

Трансфобија

Ирационален или општествено конструиран страв, омраза, предрасуда и дискриминација кон трансродовите луѓе. Лицата кои се најсилно трансфобични трансродовоста ја сметаат […]

Господ

Вид збор: Именка, машки род   Господ Отецот е едно од лицата на Светото Тројство (во христијанството) Најголем непријател на жената* […]

Менструална чашка

Менструалната чашка е алтернативен избор за тампони или влошки. Тоа е флексибилна силиконска чашка која се вметнува во вагината, ја […]

Scroll to Top