ЗБОР

Менструална сиромаштија

Недостапност на средства за менструална хигиена, тоалети со несоодветни услови за одржување на менструална хигиена на работно место или во […]

BlackLivesMatter

Black Lives Matter е движење за човекови права против системскиот расизам, полициската бруталност, убиствата од страна на полицијата, но и […]

Самоизолација

Самоизолацијата претставува доброволно одвојување од општествената средина, која иако може да биде многу напорна и стресна за поединецот, го забавува […]

Двојна виктимизација

Вклучува стигматизација, етикетирање, барање на вина кај жртвата и/или повторување на настанот пред различни инстанци (места/луѓе/институции), со што жртвата се […]

Пчеларка

Не сме изненадени, но сепак, еуфорични и горди со вестите на денот: Медена земја со две номинации за Оскар во […]

Климатска правда

Неконтролираниот мачо-капитализам ја доведе планетата на раб на пропаст, а иднината на новите генерации под знак прашалник! Медуза потполно го […]

16 дена активизам

„Every time a woman speaks up about her experience of sexual violence and she’s not believed, rape culture flourishes.“ Денес […]

Unequal Pay Day

На 4 ноември се одбележа Европскиот ден на нееднакви плати Unequal pay day, со цел симболично да се посочи кон […]

Медикаментозен абортус

Медикаментозниот абортус претставува неинвазивен метод за прекин на бременоста со користење лекови, во зависност од гестациската старост на бременоста и […]

ССО

Сеопфатното сексуално образование (ССО) подразбира учење за когнитивниот, емоционалниот, социјалниот, и физичкиот аспект на сексуалноста. Сексуалното образование започнува рано во […]

Scroll to Top