ЗБОР

ППЖ

Прво па женско е фестивал за феминистичка култура и акција, а се одржува од 2013 година со цел отворено поставување […]

CEDAW

Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација против жените (CEDAW), позната како Повелбата за женски права, е еден од […]

Трансфобија

Ирационален или општествено конструиран страв, омраза, предрасуда и дискриминација кон трансродовите луѓе. Лицата кои се најсилно трансфобични трансродовоста ја сметаат […]

Господ

Вид збор: Именка, машки род   Господ Отецот е едно од лицата на Светото Тројство (во христијанството) Најголем непријател на жената* […]

Менструална чашка

Менструалната чашка е алтернативен избор за тампони или влошки. Тоа е флексибилна силиконска чашка која се вметнува во вагината, ја […]

Баба

Вид збор: Именка, женски род 1. Мајка на родител 2. Стара жена *не жена кандидатка за претседателка

СПОРНА КАТЕГОРИЈА

Спорни Вид збор: Придавка /кој предизвикува спор; околу кој може да се води спор/ Додека сексуалната ориентација и родовиот идентитет […]

Дрег кралица [Drag Queen]

Личности кои носат екстравагантна женска гардероба и шминка заради перформанс и пародија/карикатурирање на стереотипите за женственост и „вамп жени“. Обично […]

Родово базирано насилство (РБН)

Родово базирано насилство (РБН) се однесува на кој било штетен акт спротивен на волјата на лицето, кој е базиран врз […]

Медуза

1. Жена што на главата наместо коса има змии. Употреба: Митологија 2. Повеќе класи на мекотелни, желатинести морски животни со […]

Scroll to Top