Држава што не постапува е држава што силува

Тука сме, ве следиме, и нема да ве оставиме на раат!

51016498248_c33a70d837_o

Вчера, по повод 8 Март, се собравме пред Министерството за внатрешни работи (МВР), означувајќи го почетокот на петтиот Марш за женски права, организиран од Платформата за родова еднаквост и активистките за женски права скандирајќи „Држава што не постапува е држава што силува“.

„Виновни се за соучество во злосторство, сите кои имаат моќ, одговорност и ресурси да обезбедат достоинство, правда, безбедност и заштита на личната сигурност и животот на жените и девојките, а не го прават тоа; Сите, кои се овластени да ги откриваат, спречат, гонат и затворат насилниците, а не го прават тоа; Сите кои се должни и платени да обезбедат услуги и поддршка на жртвите да ја преземат контролата врз сопствените животи, а не го прават тоа; Сите кои помогнале во опстојување на криминалот и предизвикале штета, свесно или несвесно, со сторување или несторување, а не смееле да го прават тоа“ изјави Марија Савовска од Акција Здруженска и Платформата за родова еднаквост, во говорот кој го означи почетокот на маршот.

Таа нагласи дека е неопходно да се обезбедат поврзани институции, јасни правила и професионалци на кои ќе им поверуваме дека ќе му стават крај на насилството врз жените и родово базираното насилство, како и навремени, квалитетни услуги и поддршка за жените и девојките жртви на насилство. Повторно побаравме неодложно постапување од МВР и Јавното обвинителство по сите конкретни барања:

  • Јавното обвинителство неодложно и темелно да го расчисти случајот „Јавна соба“, кој претставува кривично дело во кое огромен број жени се жртви на родово засновано насилство.
  • Кривичен прогон на администраторите на групите, како и сите членови кои праќале и сѐ уште праќаат фотографии и објавуваат лични податоци на девојки и жени.
  •  Сексуалното вознемирување преку интернет посебно да се регулира и во Кривичниот законик.
  • Професионално постапување, помош и поддршка на жртвите на родово засновано насилство од страна на сите надлежни институции.

„Тука сме, ве следиме, и нема да ве оставиме на раат!“ – заврши Савовска.

Маршот го завршивме до Паркот Жена Борец, каде со завршни обраќања и краток перформанс беше означен крајот на овогодинешниот марш за женски права.
Маршот е кулминација на неколку неделните реакции на Платформата за родова еднаквост во насока на бавната реакција на институциите во поглед на случаите на родово базирано насилство.

 

Во прилог фото-галерија од Ванчо Џамбаски.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Mar 9, 2021

Коментари
Scroll to Top