Мизогинијата на скептиците за климатските промени

Зошто десничарите толку многу ги мразат Грета Тунберг и Александрија Окасио-Кортез? Истражувачите имаат вознемирувачки одговори на тоа прашање.

greta-thunberg

Скептикот за климатските промени, Бјорн Ломборг, го изгради својот глобален бренд на „кул“ ставот. „Cool it“, им вели неговата најпродавана книга на оние што се загрижени за гобалното затоплување. Сепак, поради некоја причина, се чини дека има потешкотии да се држи до таквиот став на индиферентност тон кога станува збор за 16-годишната активистка од Шведска.
Ломборг во неколку наврати се потсмеваше и ја критикуваше Грета Тунберг, истакнатата млада активистка, кој пловеше преку Атлантикот за да присуствува на Самитот на ОН за климатски промени .
Тој твитна цртеж кој имплицираше дека Грета им е корисна на климатски активисти бидејќи тоа што е толку млада ја прави „недостапна“ – за четири години, се шегуваше, ќе биде заменета со некој уште помлад. Претходно истата година, праша зошто Светскиот економски форум воопшто ја слуша, и сподели статија од Квилет каде Тунберг беше наречена фанатична и „апсолутистка“ и возрасните имаат должност да ја поправат нејзината детска наивност.

И Ломборг е на поцивилизираната страна на критичарите на Тунберг. Во април твиташе дека нејзините политики се „нереални“ и „скапи“ и додаде дека, „секако, таа треба да биде третирана со почит, како и сите учесници во дебата за климата“. Дел од неговите следбеници се чинеше дека тоа предушредување не го земаа предвид, напаѓајќи ја Тунберг со коментари за нејзината возраст и ментално здравје.

Како што Тунберг се приближуваше кон Америка, беше дочекувана со се позалсилено цунами од машки бес. На првиот ден од нејзината пловидба, мултимилионер и активист на Брексит објави дека посакува несреќа да го уништи нејзиниот брод. Конзервативен австралиски колумнист ја нарече „длабоко пореметен месија на глобалното движење за климатски промени“, додека британскиот екстремно десничарски активист Дејвид Ванс ја нападна „раздразливоста на ова арогантно дете“.

Во САД, Стив Милој претходно дел од администрацијата на Трамп, ја нарече Тунберг „тинејџерска марионета“ и тврдеше дека „светот се смее на оваа шарада на Грета“, додека екстремната десница споделуваше меме на кое Трамп со Статуата на слободата го руши нејзиниот брод.

Додека овие примери некому можеби делуваат како случајност, идејата дека бели мажи водат во нападите врз Грета Тунберг е во согласност со големиот број истражувања што ги поврзува родовите реакционери со негирање на климатските промени – некои од истражувањата доаѓаат од земјата на Тунберг. Истражувачите од Шведскиот универзитет за технологија Калмерс, кој неодамна го промовираа првиот светски академски истражувачки центар за проучување на негирањата на климатиските промени, со години ја испитуваат врската меѓу негирачите на климатски промени и анти-феминистичката екстремна десница.

Во 2014 година, Јонас Ансхелм и Мартин Халтман од Калмерс објавија труд во кој се анализира јазикот на фокус групата климатски скептици. Заедничките теми во групата, како што рекоа тие, беа впечатливи: „за скептиците за климата … Проблемот не беше опасноста по околината, туку  по еден вид модерно индустриско општество, изградено и доминирано од нивната форма на машкост“.

Станува збор за чувството за групен идентитет под закана – вели Халтман – идентитет за кој тие сметаат дека е под закана од сите страни. Под опсада, како што веруваат, и со развојот на родовата еднаквост. И сега по шокот што го почувствуваа од движењето #MeToo — сега климатскиот активизам го проблематизира нивниот начин на живот, машките реакционери мотивирани од десничарскиот национализам, анти- феминизмот и негирањето на климатиските промени сè повеќе се преклопуваат, трите линии се хранат една од друга.
Науката за климата, за скептиците, станува феминизирана – или се смета за „спротивставена на претпоставените права на машки примат“.

„Постои пакет вредности и однесување поврзани со формата на машкост што ја нарекувам„ Машкост на работникот-хранител “. Тие го гледаат светот како поделен помеѓу луѓето и природата. Тие веруваат дека луѓето се должни да ги користат природата и нејзините ресурси за да произведат. И тие имаат перцепција дека природата ќе ги толерира сите последици. Тоа е перцепција на ризик што не ја третира природата како ранлива и како нешто што е можно да се уништи. За нив, економскиот раст е поважен од околината “, рече Халтман за Дојче веле минатата година.

„Како резултат на ова науката за климатските промени, за скептиците , станува феминизирана – или се смета за „спротивставена на претпоставените права на машки примат – напишаа Халтман и Пол Пире во друг есеј.

Постојат слични наоди во САД, каде постои огромен родов јаз во погледот кон климатските промени и, според истражувањето објавено во 2017 година, многу мажи го сфаќаат климатскиот активизам како својствено женски,. „Во еден експеримент, учесници на двата пола опиша поединец кој донел платнена торба во самопослуга како пофеминизиран од некој што користел пластична кеса – без оглед дали купувачот бил маж или жена “, велат професорите за маркетинг Арон Р. Броу и Џејмс Е.Б. Вилки за „ Scientific American“. „Во друг експеримент, учесниците сметаа дека се повеќе женствени откако направија нешто добро за околината“, пишуваат тие.

Во изминатата година, младите жени како Александриа Окасио-Кортез во САД и Тунберг во Европа станаа глобални лица на климатскиот активизам, честопати со огромно политичко влијание. Во СAД, Окасио-Кортез помогна да се претвори она што некогаш се сметаше за празна реторика – Новиот зелен договор – во тема на редовен разговор. Преку Атлантикот, според податоците од една неодамнешна анкета, еден од тројца Германци по Тунберг ги променил ставовите за климатските промени.

Подемот на Тунберг и Окасио-Кортез предизвика предвидлива реакција кај конзервативните мажи. Во САД, Окасио-Кортез стана опсесија на десничарските медиуми. Fox news ја споменуваше просечно 76 пати на ден во текот на нејзиниот првиот месец во Конгресот. Сега, Грета Тунберг станува слична цел на европските националисти. Во Германија, екстремно десничарската партија Алтернатива се чини дека ги координира своите напади врз Тунберг со десничарскиот Европски институт за клима и енергија.

Климатските промени без предмет на загриженост на двете партии, Буш, славно вети дека ќе се справи со глобалното затоплување. Но, како што покажува конзервативното машко исмејување на Тунберг, климатската политика брзо стана следната голема битка во војната на културите – на глобално ниво.

Бидејќи конзервативните партии стануваат сè повеќе врзани за национализмот, а мизогината реторика доминира кај екстремната десницата, Халтман и неговите колеги истражувачи од универзитетот „Калмерс“ се загрижени дека ќе се зајакнат врските меѓу климатските скептици и мизогинија. Она што некогаш беше практичен проблем, со општа согласност за фактите, стана прашање на идентитет. А стравот од промена е моќна мотивација.

 

 

 

 

 

 

извор: The New Republic 

Преведено од:

Лени Фрчкоска

Sep 23, 2019

Коментари
Scroll to Top