На 8 Март марширам!

Нека ни е честит денот на женската борба

na 8 mart marshiram

Со почит кон досегашните борби за женски права и слободи и свесни за борбите кои остануваат на нас и на следните генерации, на 8 Март маршираме.

Маршираме за правата кои сме ги добиле преку борба и за оние кои ги имаме само декларативно, маршираме за нашите работнички права и неплатениот труд кој сè уште е женски товар, за социјална правда, за маргинализираните, отфрлените, замолчените. Маршираме за вработените и невработените, младите и старите, за гласните и тивките. Маршираме против културата на насилство, бидејќи заканата од истото, на сите жени ни дише во врат. Оваа година, маршираме гласно, зашто институциите не ги слушаат нашите повици за помош. Маршираме бидејќи држава што не постапува е држава што силува. Заслужуваме и бараме многу повеќе.

 

♥ Нека ни е честит денот на женската борба ♥

 

 

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Mar 8, 2021

Коментари
Scroll to Top