,

Промоција на „Дијалози“

Во четврток ќе прославиме една година љубов, пријателство, и феминистичко пишување и дејствување.

meduza korica

На 28 ноември (четврток) во 20:00 часот во Комитет, ве покануваме на промоција на првата публикација на Медуза „Дијалози“. Настанот е во склоп на серијата настани кои одбележуваат 25 години постоење на Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Рубруката „Дијалози“ на Медуза постои за да отвори простор за пласирање на локални, регионални и глобални феминистички приказни и промоција на личности кои не се срамат од тоа да кажат „Да, јас сум феминист/феминистка, еве како тоа го пренесувам преку мојата работа и приватно делување и еве зошто мислам дека сите треба да бидеме феминистки“.

Оваа рубрика влезе во дијалог со личности кои бескомпромисно се залагаат за родовата еднаквост во различни полиња на делување, а нивната уникатна перспектива ретко може да се прочита во комерцијалните медиуми. Па така, оваа публикација има за цел да ја прослави работата и борбата на феминистките и феминистите, а истовремено да го прослави фактот што Медуза активно делува во дигиталниот простор една година.

Публикацијата „Дијалози“ вклучува 14 интервјуа, а во неа се вклучени Јана Јакимовска, Румена Бужаровска, The Haus of Fauché, Рошика Део, Ивана Балабанова, Пич Прич, Лила Милиќ, Верица Недеска, Prince$$ Donatsu, Тиииит!Инк, Славчо Димитров, Кумјана Новакова, Мери Цветковска, Елена Петровска и Уранија Пировска. Интервјуата се хронолошки подредени, па така, оваа публикација служи и како своевидна архива на феминистичкото движење во текот на изминатата година.

За публикацијата, а воедно и за темите кои ја одбележија оваа година за Медуза и женската борба ќе зборуваат Калиа Димитрова, Ена Бендевска. Румена Бужаровска, Јована Јовановска и Бојана Јовановска. Веднаш потоа ќе следува мала забава со музика од нашата најдрага Vera Vendetta.

 

Ве очекуваме во четврток!

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Nov 26, 2019

Коментари
Scroll to Top