,

Викторија #1

Изложба на фотографии по повод 16 дена активизам против родово базирано насилство

фотографија: Христина Христова
фотографија: Христина Христова

 

Вероника, лезбејка

Често се јавуваше на линија за помош. Секој од нашите разговори завршуваше со нејзините зборови дека се чуствува како да е сама на цел свет.

 

 

 

 

Викторија е изложба на фотографии, по повод 16 дена активизам против родово базирано насилство, која се одржа на 8 декемри, организирана од Хелсиншкиот комитет за човекови права и ЛГБТИ центарот за поддршка Скопје, во соработка со Шелтер центар “Сигурна куќа” и Медуза.
Изложбата се состои од 10 фотографии од жртви на родово базирано насилство и насилство поради сексуална ориентација, со пропратна приказна напишана од нивна страна. Тие личности, кои секојдневно се борат со искуството од кое нема каде да се скриеш, тие се вистински победици! За да го прославиме нивниот триумф и храбар избор да се проба да се чекори понатаму, наредните 10 дена ќе споделуваме по една фотографија од изложбата Викторија.

Фотографиите се дело на Христина Христова и авторските права на истите се задржани.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Dec 10, 2018

Коментари
Scroll to Top