,

Викторија #2

Изложба на фотографии по повод 16 дена активизам против родово базирано насилство

фотографија: Христина Христова
фотографија: Христина Христова

Марк, транс маж

 

Марк го познавав пред периодот на транзиција. Неприфаќањето од околината и семејството го направија уште поранлив.

Во тие ужасни моменти неколку пати проба да се самоубие.

За среќа не беше успешно.

 

 

 

 

Викторија е изложба на фотографии, по повод 16 дена активизам против родово базирано насилство, која се одржа на 8 декемри, организирана од Хелсиншкиот комитет за човекови права и ЛГБТИ центарот за поддршка Скопје, во соработка со Шелтер центар “Сигурна куќа” и Медуза.
Изложбата се состои од 10 фотографии од жртви на родово базирано насилство и насилство поради сексуална ориентација, со пропратна приказна напишана од нивна страна. Тие личности, кои секојдневно се борат со искуството од кое нема каде да се скриеш, тие се вистински победици! За да го прославиме нивниот триумф и храбар избор да се проба да се чекори понатаму, наредните 10 дена ќе споделуваме по една фотографија од изложбата Викторија.

Фотографиите се дело на Христина Христова и авторските права на истите се задржани.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Dec 11, 2018

Коментари
Scroll to Top