,

Заедно (Сложни жени диско градат)

Вечерва, од 21:30  о МКЦ, како дел од Прво па женско #9, ќе се прикажува филмот „Заедно (Сложни жени диско градат),

Zaedno

Филмот нè запознава со животот, развојот, меѓусебните врски, соработки, препреки и борба за егзистенција пред, и за време на, здравствената криза на неколку клучни фигури од културниот живот на градот Скопје, диџејки и диџеи на чии сетови се чувствува(в)ме најслободни, безбедни и свои, а чија работа беше целосно оневозможена за време на снимањето на филмот.

Еми Ермилова, Соња Исмаил, Вера Вендета, Ивана Драгшиќ, Илина Ангел, Ана Мало и Зоки Бејбе, зборуваат за своето минато и за иднината на оваа професија.

Заедно е истражувачки, пријателски, документарен филм, кој е плод на соработка помеѓу Феминистичката платформа Медуза и Visual Anthropology Center /VAC/ а тргнува од претпоставката дека делувањето на жени и квир лица во доминатно машки простори, каков што е и доменот во нашиот фокус, (може да) ги промени постоечките услови и релации и создаде нови.

 

 

 

Продукција: Феминистичката платформа Медуза (Скопје) и Центар за визуелна антропологија (Београд)

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Jun 11, 2021

Коментари
Scroll to Top