Амонит (Ammonite)

филм за преобразувачката сила во неочекуваните судири со туѓинци чии патишта во некоја точка од животот се испресекуваат со нашиот.

ammonite_vqmwhl

Режија: Francis Lee
Улоги: Kate Winslet, Saoirse Ronan
Времетраење: 120’
Земја: Канада
Жанр: Биографија/драма/романтика

Филмот е сместен во 1840-тите години во едно гратче на британското крабрежје и ја следи приказната за британскиот палеонтолог Мери Енинг (Kate Winslet), која откопува фосили и ги продава на туристи за да ја издржува својата болна мајка. Нејзиното секојдневие наполно се менува откако еден богат турист привремено ќе ѝ ја довери грижата за неговата сопруга Шарлот (Saoirse Ronan).

Амонит нема длабока нарација и проникливи дијалози. Наместо тоа, комуникацијата се ослонува на говорот на телото – крутоста на самотничката Мери наспроти префинетоста на Шарлот, разменетите погледи набиени со копнежлив, возбудлив електрицитет, грчевите од болка или задоволство. Пред сè, Амонит е филм за преобразувачката сила во неочекуваните судири со туѓинци чии патишта во некоја точка од животот се испресекуваат со нашиот.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Jun 11, 2021

Коментари
Scroll to Top