Добредојдовте (Welcome)

Филм кој успева да нè измести од нашиот комфорен простор.

maxresdefault-2

Режија: Philippe Lioret
Улоги: Vincent Lindon, Firat Ayverdi
Времетраење: 150’
Земја: Франција
Жанр: драма

17 годишниот Билал, кој е Курд од Ирак, патува низ Европа без документи, во обид да се најде со својата девојка Мина, која веќе стигнала во Англија. После 3 месеци патувајќи пеш, Билал конечно стигнува во Калаи, Франција, каде има цела заедница бегалци кои се обидуваат да преживеат, почнат одново или продолжат со рутата, во општество кое целосно ги отфрлува и им поставува препреки, на и онаку ужасно тешкото патување. Со сите правни меганизми исцрпени, Билал решава дека неговата единствена опција е да научи да плива и да се соочи со каналот долг 32 километри, во обид за подобра иднина. Добредојдовте е филм кој успева да нè измести од нашиот комфорен простор, ставајќи нè за кратко во чевлите на оние кои се принудени да бараат нов дом, и освестува колку е тешка таа потрага во очите на човековата апатија, рамнодушност и предрасуди.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Sep 3, 2021

Коментари
Scroll to Top