Двојниот живот на Вероника

Филм за интуиција, идентитет и љубов.

vlcsnap-2013-11-16-02h17m28s4

Режија: Krzysztof Kieslowski
Улоги: Irene Jacob, Philippe Volter, Wladislaw Kowalski
Времетраење: 98’
Земја: Франција/Полска
Жанр: Драма/мистерија

 

„Двојниот живот на Вероника“ (Le Double Vie de Veronique) го следи животот на две млади жени кои изгледаат сосема идентично, Weronika и Veronique. Иако не се познаваат, помеѓу нив постои мистериозна, неискажана врска која и двете ја чувствуваат во секоја сцена. Преку кинематографијата, црвените и зелени тонови и генијалната музика, филмот разработува теми на интуиција, идентитет и љубов, и е несомнено воден не од содржината, туку од емотивната, ранлива и поетична изведба на Irene Jacob.

 

 

 

НАПИШАНО ОД:

Калина Качоровска

Jun 22, 2020

Коментари
Scroll to Top