Хранителка (Breadwinner)  

Инспиративна анимирана приказна за моќта на приказните да ни влеат надеж и во најтемните времиња.

17breadwinner-superJumbo

Режија: Nora Twomey

Улоги: Saara Chaudry, Soma Chhaya, Laara Sadiq

Времетраење: 94’

Земја: Авганистан

Жанр: анимиран/воена драма

 

Во фокусот на дејството е 11-годишната Парвана, чии услови за живот стануваат уште потешки по неправедното апсење на нејзиниот татко. За да се здобие со основното право на слободно движење и заработка за прехрана на своето семејство, таа е принудена да присвои нов идентитет на момче. Како единствен механизам за справување со неизвесноста и опасностите ставени на детските плеќи, Парвана ја има својата имагинација и моќ за раскажување живописни приказни.

Филмот реалистично ја прикажува насилната опресијата врз жените и девојките во Авганистан, но на начин кој ги хуманизира женските ликови и им дава повеќеслоен карактер – со водечка улога во семејството и акцент на моќта на женското пријателство. Животната приказна изнесена преку детски очи внесува посебен шарм на наивност и надеж за слободно и безбедно утре.

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Sep 17, 2021

Коментари
Scroll to Top