Малколм & Мари (Malcolm & Marie)

Клаустрофобична (анти) љубовна приказна, која ги отвора прашањата на дискрепанците на моќта, расата, неплатениот труд, автентичноста во уметноста и традиционалната улога на жената како муза.

MALCOLM & MARIE (L-R): ZENDAYA as MARIE, JOHN DAVID WASHINGTON as MALCOLM. DOMINIC MILLER/NETFLIX © 2021
MALCOLM & MARIE (L-R): ZENDAYA as MARIE, JOHN DAVID WASHINGTON as MALCOLM. DOMINIC MILLER/NETFLIX © 2021

Режија: Сем Левинсон
Улоги: Зендаја, Џон Дејвид Вашингтон
Времетраење: 106’
Земја: САД
Жанр: Инди, драма

Малколм & Мари е нов филм на Нетфликс, во режија и според сценарио на Сем Левинсон, кој стои и позади серијата Еуфорија, каде Зендаја ја игра главната улога.

Центарот на нарацијата се несразмерните односи на моќ, меѓузависноста и емоционалното насилство во комплицираната врска помеѓу Малколм и Мари. Нивниот однос и длабоко вкоренети трауми на кои им се базира љубовниот однос, се „одврзуваат“ преку приказната која ни е раскажана преку еден целовечерен конфликт меѓу ликовите, кои штотуку се враќаат од премиерата на филмот кој го режира Малколм – инспириран и базиран на животот на Мари.

Малколм & Mари е клаустрофобична (анти) љубовна приказна, која ги отвора прашањата на дискрепанците на моќта, привилегијата, расата, неплатениот труд, автентичноста во уметноста, традиционалната улога на жената како муза, и борбата за простор, почит и видливост на жената во хетеросексуална врска, која прета во жив песок. Партнерите (иако можеби се трудат) не можат а да не западнат во улогите кои им се однапред општествено предодредени.

 

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Feb 16, 2021

Коментари
Scroll to Top