Маргаритки (Sedmikrásky)

Две тинејџерки кои го носат името Марија (Jitka Cerhová и Ivana Karbanová) решаваат дека штом светот е расипан, не им преостанува ништо друго освен и тие да бидат расипани.

daisies-movie-four

Режија: Věra Chytilová
Улоги: Jitka Cerhová, Ivana Karbanová
Времетраење: 89’
Земја: Чехословачка
Жанр: комедија/сатира

Две тинејџерки кои го носат името Марија (Jitka Cerhová и Ivana Karbanová) решаваат дека штом светот е расипан, не им преостанува ништо друго освен и тие да бидат расипани. Па така, двете Марии нè водат низ една хаотична, непредвидлива и деструктивна одисеја во која буквално го конзумираат и уништуваат светот околу нив.

„Маргаритки“ е симболична критика на угнетувачкиот режим во Чехословачка кој за краток момент ќе ја донесе Прашката пролет во 1968 год. Филмот е предвесник на револуцијата, но истовремено и потсетник (или предизвик? бунт?) за неминовното враќање на статус квото. Режисерката Chytilová и нејзината филмска естетика се дел од чешкиот Нов бран, а во овој филм таа вметнува една феминистичка нота преку бунтовништвото на двете протагонистки кои го имаат последниот збор и не се плашат да кажат „Не!“.

 

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Jul 9, 2021

Коментари
Scroll to Top