Небремена (Unpregnant)

Филмов е одличен избор ако coming of age жанрот ви е слабост, а според мене на одличен начин ја прикажува голготата низ која треба да помине една девојка за да добие абортус.

117405877_138902094556579_9078251000408423934_n

Режија: Rachel Lee Goldenberg
Улоги: Haley Lu Richardson и Barbie Ferreira,
Земја на потекло: САД
Времетраење: 103 минути
Жанр: драма/комедија/coming of age

 

Unpregnant е класичен (да не кажам клише) coming of age филм за две поранешни најдобри другарки (кои се разделиле поради повторно најклише причина: едната станала кул, а другата не), кој на мошне предвидлив начин обработува една не-толку клише тема.

Двете поранешни другарки всушност се спојуваат бидејќи едната од нив, Викторија, останува бремена и сака да абортира, и тоа мора да патува од Мисури до Ново Мексико за да добие абортус без писмена дозвола од родител (таа има 17 години). Тука на сцена стапува нејзината поранешна најдобра другарка Бејли, која на располагање има кола и иако патиштата им се разделиле, сепак сака да помогне, бидејќи е генерално супер другарка. Поголемиот дел од дејството на филмот се случува на патот од нивниот град до клиниката за абортус, а попатно додека многу очекувано се случуваат секакви проблеми и авантури, доста убедливо се обработуваат темите на слобода на избор, согласност, религиозен и фамилијарен притисок, пријателство, доверба и лојалност, како и директното влијание од десните политики над телата на девојките жените. Во една трагикомична сцена кога Викторија и Бејли се заглавени буквално in the middle of nowhere, Викторија (која инаку е средената, совршена девојка со план), доживува еден мал напад на паника и нервоза проследен со многу успешен монолог каде меѓудругото на цел глас се дере: Како е можно да е потребна дозвола од родител за една ваква процедура, а не е потребна никаква дозвола за буквално да родиш човек?! Филмов е одличен избор ако coming of age жанрот ви е слабост, а според мене на одличен начин ја прикажува голготата низ која треба да помине една девојка за да добие абортус во земја во САД.

 

 

НАПИШАНО ОД:

Калиа Димитрова

Sep 20, 2020

Коментари
Scroll to Top