Орландо (Orlando)

Базиран на истоимениот роман на Вирџинија Вулф (посветен на нејзината љубовница Вита Вест Секвил), филмот ја тематизира перформативната улога на родот, неговата театралност, апсурдност и арбитрарност

Eh5VdyzXsAI2-lm

Режија: Sally Potter
Улоги: Tilda Swinton, Billy Zane, Quentin Crisp
Времетраење: 154’
Земја: Велика Британија
Жанр: драма/фантазија/биографија

 

„Орландо“ е филм за личност која успева во еден животен век да доживее нешто за кое многумина од нас (можат само да) сонуваат: да искуси четири века низ призмата на женскиот и машкиот пол без да остаре ни ден. Низ годините, Орландо (Tilda Swinton) е аристократ и десна рака на кралицата Елизабета, дворјанин при кралот Џејмс, амбасадор во Отоманската Империја, дама која ги кани на чај врвните англиски писатели и поети, и самата писателка и страстен љубовник/љубовница.

Базиран на истоимениот роман на Вирџинија Вулф (посветен на нејзината љубовница Вита Вест Секвил), филмот ја тематизира перформативната улога на родот, неговата театралност, апсурдност и арбитрарност, како и социјалните конвенции кои го условуваат низ вековите. Истовремено, филмот е едно женско проникливо препрочитување на англиската историја и книжевност кое си поигрува со жанрот биографија.

 

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Jul 2, 2021

Коментари
Scroll to Top