Девојка што ветува (Promising Young Woman)

Еден од подобрите филмови во 2020 и совршен за убаво заокружување на оваа мачна година.

Screen-Shot-2019-12-11-at-11.33.56-AM-750x400

Режија: Emerald Fennell
Улоги: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Connie Britton, Laverne Cox
Времетраење: 114’
Земја: САД
Жанр: Трилер, драма

Првиот филм на Emerald Fennell (позната како show-runner на втората сезона од Killing Eve и нејзината улога како Камила во The Crown), Promising Young Woman (2020) e инстантен хит. Дејството го води Кери Малиген (подобра од било кога што кажува многу за вредноста на овој филм) како шарена, мила и, навидум, наивна девојка. Но, верувајте, тоа не е сѐ! Навечер, во клубови и барови Кеси се преправа дека е мртва пијана и чека да ѝ се приближи маж кој е спремен да ја искористи нејзината состојба. Само момент пред тој да посегне, таа го шокира со прашањето “What are you doing?”.

Во време по #MeToo и #TimesUp движењата, овој филм доаѓа како многу природна, но истовремено исклучително моќна критика на односите на моќ и нормализираната rape culture. Promising Young Woman e забавен и разигран филм, а сепак успева да допре онаму каде што боли. Еден од подобрите филмови во 2020 и совршен за убаво заокружување на оваа мачна година.

НАПИШАНО ОД:

Калина Качоровска

Dec 30, 2020

Коментари
Scroll to Top