Среќни заедно (Happy Together)

Една од најинтензивните романси на филмското платно од 90тите

happy-together-1997-1200-1200-675-675-crop-000000

Режија: Wong Kar-wai
Улоги: Tony Leung, Leslie Cheung, Chang Chen
Времетраење: 139’
Земја: Кина
Жанр: драма/романтика

 

Една од најинтензивните романси на филмското платно од 90тите, „Среќни заедно“ е еден искрен и раскошен приказ на релација која крахира. Лаи (Tony Leung) и Хо (Leslie Cheung) глумат пар кој патува низ Аргентина, заробен во повторлива и бурна шема на страст и деструктивна љубомора.

Прикажувајќи ја динамиката на една квир релација со длабока емпатија и комплексност, во период кога ЛГБТ заедницата во Кина се соочувала со неизвесна иднина, Вонг ицртува трескавичен портрет на животниот век на една љубовна афера која истовремено замајува и излудува. Снимен од Кристофер Дојл (Christopher Doyle), дел монохроматски (потрошениот сјај на љубовта), дел во силни бои со изразени зелени (љубомора) и црвени (страст) светла и површини, „Среќни заедно“ е занесно патување низ раселеноста и желбата.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Jun 25, 2021

Коментари
Scroll to Top