Телма и Луиз (Thelma & Louise)

Овој култен филм е пресвртница за тоа како треба да се прикажуваат женските акциони хероини во Холивуд.

635993536378954420-D0-THELMA-WEDDINGCRASH-DCOV-14-801201

Режија: Ridley Scott
Улоги: Geena Davis, Susan Sarandon
Времетраење: 130’
Земја: САД
Жанр: крими/авантура

 

 

Кротката и послушна домаќинка Телма ѝ се придружува на нејзината најдобра пријателка Луиз, независна и своеглава келнерка, на кратко патување кое се претвора во трка со законот откако двете жени ќе бидат замешани во убиство.

Сценаристката Кали Кури (Callie Khourie) мајсторски комбинира извесни традиционално машки американски жанрови како вестернот, филмот за патување и филмот за ортаци (road movie and buddy film). Филмот наново ги освојува овие жанрови со тоа што излегува од нивната матрица и воведува јасно феминистички теми како што се слобода вон стегите на домаќинството и важноста на женската блискост и меѓусебна афирмација. Овој култен филм е пресвртница за тоа како треба да се прикажуваат женските акциони хероини во Холивуд.

 

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Jul 30, 2021

Коментари
Scroll to Top