Жената на францускиот поручник (The French Lieutenant’s Woman)

Филмот ја прикажува заробеноста на главните ликови во социјалните конвенции на едно историско време и комплексноста на слободата и преиспишувањето на сопствениот идентитет вон тие границите.

6317c5c8c400a66934c20166c833b82b

Режија: Karel Reisz
Улоги: Meryl Streep, Jeremy Irons
Времетраење: 129’
Земја: Велика Британија
Жанр: драма/романса/историја

Неверојатна група таленти се здружуваат во истоимената филмска адаптација на романот „Жената на францускиот поручник“ од Џон Фаулс, постмодернистичко ремек дело кое се сметало за непреносливо на големиот екран.

Со помош на генијалното сценарио на истакнатиот драмски писател и добитник на Нобелова награда, Харолд Пинтер (Harold Pinter), британскиот пионер на Новиот бран Карел Рајс (Karel Reisz) ја трансформира Фаулсовата приказна за скандалозната романса во еден метанаративен и забавен филм за филмот. Во пречитувањето и реинтерпретацијата на Пинтер, Џереми Ајронс (Мајк/Чарлс) и Мерил Стрип (Ана/Сара) глумат во паралелни наративи, како викторијански џентлмен и општествена отпадничка за чија љубов тој ризикува сè и како современи актери кои ги глумат овие улоги во филмска продукција и се истовремено внесени во нивната сопствена забранета афера.

Филмот ја прикажува заробеноста на главните ликови во социјалните конвенции на едно историско време и комплексноста на слободата и преиспишувањето на сопствениот идентитет вон тие границите.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Jul 16, 2021

Коментари
Scroll to Top