Дискриминација, мобинг и вознемирување на работното место

100 девојки и жени анонимно ни ги раскажаа своите искуства со дискриминација, мобинг и вознемирување на работното место, а 9 глумици прочитаа дел од нивните одговори.

mobing

Вознемирувањето на работно место, иако законски регулирано, претставува секојдневие на многу жени. Мобингот често доаѓа во затскриени форми и ретко се препознава и пријавува.

Поставување на приватни прашања на интервју за работа, непродолжување на договор при бременост, заплашување и закани, сексуални предлози и уцени, се директни прекршувања на работничките права кои имаат родова димензија.

Нашето ново видео се бави токму со оваа тема.

 

 

 

Видеото е изработено во соработка со Kvinna till Kvinna

Приказните ги читаат: Јована, Фатмире, Меглена, Мона, Бежика, Зејџане, Сара, Ивона и Ивана
Камера: Жарко Чулиќ
Музика: Принцес Донатсу

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Feb 1, 2021

Коментари
Scroll to Top