Навреди, стигма, потсмев, насилство и по некоја добра приказна: Во какви услови се пораѓаме

Над 100 жени одговорија на нашиот прашалник поврзан со условите и третманот кои ги добиле при пораѓај. 15 жени читаат дел од нивните анонимни одговори.

44

Акушерското насилство и генерално трауматичните искуства поврзани со пораѓај се широко распространети, а истовремено претставуваат едно од низата премолчани видови на насилство против жените. Воспевањето на „отстварувањето“ на жената во улога на мајка е толку доминантен дискурс, што целата голгота низ која може да помине една жена за успешно да се породи останува невидлива. Породилниот и постпородилниот период се тешки и комплицирани дури и во добри услови, па логично и правично е здравствениот систем да направи сè што може за да им олесни на родилките и новите мајки: од услови во болниците и за медицинскиот персонал, до стимулирање на коректен однос и комуникација, до функционални патронажни служби, за сите жени.

 

 

 

 

 

 

#ВоКаквиУсловиСеПораѓаме
Продукција: Медуза
Камера: Жарко Чулиќ
Музика: Принцес Донатсу и Телемама
Видеото е дел од проектот Breaking the silence, во соработка со Heinrich-Böll-Stiftung e.V.

Продукција: Медуза
Камера: Жарко Чулиќ
Музика: Принцес Донатсу

Видеото „Гледаме порно: еве какво“ е дел од проектот Breaking the silence, во соработка со Heinrich-Böll-Stiftung e.V.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Dec 11, 2020

Коментари
Scroll to Top