Зошто не пријавив

Секоја жртва која не пријавила насилство, имала причина за тоа, а над 300 жени ги споделија своите причини со нас. Овие 16 глумици читаат дел од нивните одговори.

55

Жртвата никогаш не е виновна, дури и кога молчи. Стигмата и срамот од насилството, двојната виктимизација, непостапувањето на институциите, сензационализмот на медиумите, стравот од насилникот и можната осуда, како и генералната дискрепанца во општествените односите на моќ, се само дел од многу причини зошто жените не пријавуваат насилство. Пријавувањето се поттикнува со емпатија, солидарност, разбирање и постапување по секој случај, без исклучок.

 

 

 

 

 

 

#ЗоштоНеПријавив​ #ШтоПравиМВР​ #НеСиСама​

Видеото е во соработка со Платформата за родова еднаквост и Kvinna till Kvinna
Камера: Žarko Čulić Zarko Culik Photography
Музика: Принцес Донатсу и Телемама

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Mar 3, 2021

Коментари
Scroll to Top