Meduza logo
Шума

Тато си ќутеше. Тато си одеше во шумата. Не ми текнува точно кога почнав да го следам.

Крчкај си на тивко

За феноменот психолошка манипулација (gaslighting)


Кога сакаме, не сме сами: интервју со Јелисавета Благојевиќ (втор дел)

Љубовта е модел, начин на однесување кој припаѓа на традицијата на мислење на заедницата, и тоа е постаро од моделот на индивидуалност.

Добредојдовте (Welcome)

Филм кој успева да нè измести од нашиот комфорен простор.

Психолошка манипулација

Gaslighting се објаснува како еден вид психолошка злоупотреба што вклучува лукава манипулација и контрола врз жртвата која со текот на времето почнува да се сомнева во сопствената перцепција, меморија и проценка. Таа станува несигурна во своите способности, сликата за себе, ја губи самодовербата, и на крајот, сопственото толкување на реалноста и „здравиот разум“. На македонски …

Психолошка манипулација Read More »

Diskopia x Дiskorдia Pride Month Mix w/ Ivana Dragsic & Stefan Bogeski

Послушајте ја емисијата и погледајте ја ако ваше задоволство се sexy moves

Психолошка манипулација

By Калиа Димитрова | 15/09/2021

Gaslighting се објаснува како еден вид психолошка злоупотреба што вклучува лукава манипулација и контрола врз жртвата која со текот на времето почнува да се сомнева во сопствената перцепција, меморија и проценка. Таа станува несигурна во своите способности, сликата за себе, ја губи самодовербата, и на крајот, сопственото толкување на реалноста и „здравиот разум“. На македонски […]

Крчкај си на тивко

By Тимот на Медуза | 15/09/2021

За феноменот психолошка манипулација (gaslighting)

Валканата мала тајна на сексот без обврски

By Тимот на Медуза | 13/09/2021

Што е она што нè тера да имаме секс без обврски? Дали уживаме во тоа? Дали имаме некаква добивка—или, пак, ризикуваме да бидеме повредени? И најпосле, кои, всушност, сме „ние“?

Повик за програма за истражувачки есеи

By Тимот на Медуза | 07/09/2021

Доколку се залагаш за родова еднаквост, имаш пасија и искуство со пишување и ти треба простор за раст и пласирање на своите идеи, ова е повикот за тебе.

Еден „клик“ може да уништи цел живот: Интервју со Дина Дума

By Тимот на Медуза | 07/09/2021

Имав ретка шанса да поразговарам со околу 100 девојки на кастингот кои беа отворени да ги споделат нивните приказни на оваа тема.

Добредојдовте (Welcome)

By Тимот на Медуза | 03/09/2021

Филм кој успева да нè измести од нашиот комфорен простор.

Зошто толку малку мажи читаат книги напишани од жени?

By Тимот на Медуза | 02/09/2021

Без разлика дали се работи за Остин или Атвуд, за сестрите Бронте или добитничките на Букер, статистиките откриваат дека мажите немаат желба да читаат жени, а тоа си носи свои последици.

КРИК 06 : : Јазол – привремено постоење, анксиозност и загубена иднина

By Тимот на Медуза | 01/09/2021

Предавање на Катрин Малабу, проследено со дискусија модерирана од Петар Милат и Славчо Димитров „Жена, женственост, трансфеминизам: алтернативи или дилеми?“

Скопски поетски фестивал за мене значи остварен сон: Интервју со Ана Голејшка Џикова

By Калиа Димитрова | 31/08/2021

Оваа година Скопје конечно добива свој поетски фестивал. За програмата, тајмингот и поезијата, разговаравме со Ана Голејшка Џикова, една од организаторките на фестивалот. 

Вакцина

By Тимот на Медуза | 30/08/2021

Препарат од ослабени микроби, вируси или нивни излачувања, кои телото ги препознава како страни, ги уништува и потоа ги памети, а се дава за заштита на организмот од заразни болести. Организираната администрацијата на вакцините се нарекува вакцинација. Вакцинацијата е најефективниот метод за спречување на заразни болести, а распространетиот имунитет поради вакцинацијата е во голема мера […]