Meduza logo
Шума

Тато си ќутеше. Тато си одеше во шумата. Не ми текнува точно кога почнав да го следам.

Не паничи! 

Ода за 30тите, ранливоста и борбата за менталното здравје.


Кога сакаме, не сме сами: интервју со Јелисавета Благојевиќ (втор дел)

Љубовта е модел, начин на однесување кој припаѓа на традицијата на мислење на заедницата, и тоа е постаро од моделот на индивидуалност.

Мустанг (Mustang)

Филмот го прикажува животот на пет млади сестри кои живеат со своите баба и дедо во едно сегрегирано турско селце низ секојдневните предизвици, проблеми и правила кои ја диригираат нивната младост.

Стелтинг

Неконсензуално отстранување на кондом, со други зборови, скришно отстранување или оштетување на кондомот за време на сексуален однос без знаење на партнерот/партнерката. Овој чин не секаде се смета за злоставување, туку варира во зависност од културата и земјата.

Diskopia x Дiskorдia Pride Month Mix w/ Ivana Dragsic & Stefan Bogeski

Послушајте ја емисијата и погледајте ја ако ваше задоволство се sexy moves

Работа во време на пандемија

By Тимот на Медуза | 07/10/2021

50 жени aнонимно ни споделија како пандемијата влијаеше врз нивното работно секојдневие; од намалувања на плати, неплатен труд, домашни канцеларии/градинки, до губење и промени на работно место, читаме дел од нивните одговори.

Повеќе од нашата работа

By Калиа Димитрова | 04/10/2021

Приказни за работата во пандемија, повредите на работничките права, и солидарноста, наспроти продуктивноста, како централна вредност врз која треба да ги градиме нашите релации.

Квин & Слим (Queen & Slim)

By Тимот на Медуза | 03/10/2021

Квин и Слим е приказна за пријателството, солидарноста, неправдата и преживувањето, теми кои се одмотуваат додека во позадина вртат сонливи пејзажи и саундтрак кој е еднакво добар колку и филмот.

Џудит Батлер: Треба да ја преиспитаме категоријата жена

By Лени Фрчкоска | 30/09/2021

Авторката на револуционерната книга Gender Trouble вели дека не треба да се изненадуваме кога категоријата жени се проширува и ги вклучува и транс жените.

Нашиот пат – 25 женски приказни од историјата

By Тимот на Медуза | 29/09/2021

Тииит!Инк. ве поканува на промоцијата на публикацијата „Нашиот пат – 25 женски приказни од истроиајта“,  во петок (01.10), во кафе-книжарницата „Буква“.

Безбедниот абортус е основна здравствена заштита – и точка!

By Тимот на Медуза | 28/09/2021

28 септември – Меѓународен ден на безбедниот абортус

Не, нема да се предомислам

By Тимот на Медуза | 27/09/2021

Митот за неопходноста од мајчинството е традиционален концепт кој ја ограничува женската слобода.

Жената е жена (Une femme est une femme)

By Тимот на Медуза | 25/09/2021

Преку судирот со стереотипните етикети кои им се налепени на женските субјекти во филмот (жртва, неодлучна, плачка, маж-во-обид), Анжела останува да биде жена, но на свој начин.

Пејзажи на отпорот/Landscapes of Resistance

By Тимот на Медуза | 24/09/2021

Како може еден пејзаж да говори?

Митот за геј изобилството: како ТВ индустријата продава современа квир елита

By Тимот на Медуза | 23/09/2021

Дали поголемиот диверзитет и вклучувањето на квир ликови во новите верзии на „Озборувачка“ и продолжението на „Сексот и градот“ се знак за напредок или пропаганда за (не)постоењето на современа квир елита?