Meduza logo
Шума

Тато си ќутеше. Тато си одеше во шумата. Не ми текнува точно кога почнав да го следам.

Не паничи! 

Ода за 30тите, ранливоста и борбата за менталното здравје.


Кога сакаме, не сме сами: интервју со Јелисавета Благојевиќ (втор дел)

Љубовта е модел, начин на однесување кој припаѓа на традицијата на мислење на заедницата, и тоа е постаро од моделот на индивидуалност.

Мустанг (Mustang)

Филмот го прикажува животот на пет млади сестри кои живеат со своите баба и дедо во едно сегрегирано турско селце низ секојдневните предизвици, проблеми и правила кои ја диригираат нивната младост.

Стелтинг

Неконсензуално отстранување на кондом, со други зборови, скришно отстранување или оштетување на кондомот за време на сексуален однос без знаење на партнерот/партнерката. Овој чин не секаде се смета за злоставување, туку варира во зависност од културата и земјата.

Diskopia x Дiskorдia Pride Month Mix w/ Ivana Dragsic & Stefan Bogeski

Послушајте ја емисијата и погледајте ја ако ваше задоволство се sexy moves

Микејла Коел ве предизвикува да ја напишете приказната која ве плаши

By Тимот на Медуза | 22/09/2021

Авторката и актерка Микејла Коел го освои посакуваното признание за нејзината серија „Може да те уништам“, која го фикционализира силувањето кое таа го има преживеано.

„Доктор-јаснување“: Кога докторката не ги слуша пациент(к)ите

By Елена Гаговска | 21/09/2021

Излегувањето на д-р Шуплиновска-Јордановска ме направи гневна, но сепак ми е мило што ПичПрич обезбеди форум каде што публиката можеше дирекно да се обрати на лице кое има позиција на моќ

Хранителка (Breadwinner)  

By Тимот на Медуза | 17/09/2021

Инспиративна анимирана приказна за моќта на приказните да ни влеат надеж и во најтемните времиња.

Перформативната уметност те носи на емотивно возење со луда железница: Интервју со Нао Бустаманте

By Душица Лазова | 17/09/2021

Она што особено ми се допаѓа кај перформативната уметност е непосредната размена со публиката која се менува во истиот момент додека се создава.

Психолошка манипулација

By Калиа Димитрова | 15/09/2021

Gaslighting се објаснува како еден вид психолошка злоупотреба што вклучува лукава манипулација и контрола врз жртвата која со текот на времето почнува да се сомнева во сопствената перцепција, меморија и проценка. Таа станува несигурна во своите способности, сликата за себе, ја губи самодовербата, и на крајот, сопственото толкување на реалноста и „здравиот разум“. На македонски […]

Крчкај си на тивко

By Тимот на Медуза | 15/09/2021

За феноменот психолошка манипулација (gaslighting)

Валканата мала тајна на сексот без обврски

By Тимот на Медуза | 13/09/2021

Што е она што нè тера да имаме секс без обврски? Дали уживаме во тоа? Дали имаме некаква добивка—или, пак, ризикуваме да бидеме повредени? И најпосле, кои, всушност, сме „ние“?

Повик за програма за истражувачки есеи

By Тимот на Медуза | 07/09/2021

Доколку се залагаш за родова еднаквост, имаш пасија и искуство со пишување и ти треба простор за раст и пласирање на своите идеи, ова е повикот за тебе.

Еден „клик“ може да уништи цел живот: Интервју со Дина Дума

By Тимот на Медуза | 07/09/2021

Имав ретка шанса да поразговарам со околу 100 девојки на кастингот кои беа отворени да ги споделат нивните приказни на оваа тема.

Добредојдовте (Welcome)

By Тимот на Медуза | 03/09/2021

Филм кој успева да нè измести од нашиот комфорен простор.