Meduza logo
Шума

Тато си ќутеше. Тато си одеше во шумата. Не ми текнува точно кога почнав да го следам.

Не паничи! 

Ода за 30тите, ранливоста и борбата за менталното здравје.


Кога сакаме, не сме сами: интервју со Јелисавета Благојевиќ (втор дел)

Љубовта е модел, начин на однесување кој припаѓа на традицијата на мислење на заедницата, и тоа е постаро од моделот на индивидуалност.

Мустанг (Mustang)

Филмот го прикажува животот на пет млади сестри кои живеат со своите баба и дедо во едно сегрегирано турско селце низ секојдневните предизвици, проблеми и правила кои ја диригираат нивната младост.

Стелтинг

Неконсензуално отстранување на кондом, со други зборови, скришно отстранување или оштетување на кондомот за време на сексуален однос без знаење на партнерот/партнерката. Овој чин не секаде се смета за злоставување, туку варира во зависност од културата и земјата.

Diskopia x Дiskorдia Pride Month Mix w/ Ivana Dragsic & Stefan Bogeski

Послушајте ја емисијата и погледајте ја ако ваше задоволство се sexy moves

Пишував за безизлезноста како лично одредиште: Интервју со Румена Бужаровска

By Калиа Димитрова | 04/01/2019

Со Румена разговаравме за опсесијата да се избега од Македонија, зависта и недостатокот на лична одговорност, како централни теми во нејзината нова збирка „Не одам никаде“. Ја искористивме можноста и да дознаеме повеќе за нејзиниот неодамнешен престој во САД, развојот на ПичПрич во 2018 и нормално, феминизмот.
Разговорот го водеше Калиа Димитрова.

Феминистичка 2018!

By Тимот на Медуза | 31/12/2018

Со желба да рефлектираме кон она што сме го постигнале во измината година, но и она што не’ размрдало, возбудило, вознемирило, во денешниот текст неколку авторки од Медуза издвојуваат значајни моменти од 2018 година.

Збор на годината: Согласност

By Тимот на Медуза | 28/12/2018

Се надеваме дека во 2019 ќе почнеме да ги гледаме плодовите од дискусијата за сексуалната согласност!

Дрег кралица [Drag Queen]

By Тимот на Медуза | 25/12/2018

Личности кои носат екстравагантна женска гардероба и шминка заради перформанс и пародија/карикатурирање на стереотипите за женственост и „вамп жени“. Обично носат претерана шминка и бројни додатоци за да ја постигнат таа цел. Постојат повеќе теории за етимолигијата на зборот, а еден од нив е Дрег како акроним за “Dressed Resembling A Girl”.  

AH-MER-AH-SU – SPACE

By Тимот на Медуза | 24/12/2018

Песна на оваа недела e Space, од драматичната Ah Mer Ah Su. Иако доаѓа од минатиот нејзин албум (веднаш проверете го новиот), овој звук е совршен за нурнување во целото творештво на ужасно талентираната девојка од Оукленд, Калифорнија.

ГУЖ#2 Колет (филм & личност)

By Тимот на Медуза | 21/12/2018

Во подоцнежните години од животот Колет забележува: “ Колку убав живот имав. Посакувам само да го реализирав и поскоро.“

Трчаш како девојче!

By Бојана Јовановска | 18/12/2018

Од жените се очекува да се плашат. Ги учиме девојчињата да бидат срамежливи, плашливи, внимателни, наместо храбри и љубопитни. Ги учиме дека нивните тела се ранливи и им го всадуваме стравот од повредување со што им ја намалуваме довербата во нивните сопствени тела.

Викторија

By Тимот на Медуза | 17/12/2018

Изложба на фотографии по повод 16 дена активизам против родово базирано насилство

Хероините на нашето време: Интервју со Јана Јакимовска

By Калиа Димитрова | 14/12/2018

По повод изложбата „Хероините на нашето време“ на Јана Јакимовска, Медуза разговараше со Јана за нејзината работа, отворањето на изложбата, неодамнешниот престој во Њујорк, хуморот и жената. Разговорот го водеше Калиа Димитрова. 

BbyMutha – D.I.Y

By Тимот на Медуза | 14/12/2018

BbyMutha е девојка од Тенеси чиј псевдоним е субверзија на обидот на насилните мажи од нејзиното минато да ја редуцираат на нејзиниот идентитет како мајка.