Дожд – Рејмонд Карвер

Препев од англиски: Магда Ориѓанска

Untitled design

Дожд

РЕЈМОНД КАРВЕР

 

Сабајлево станав со страшна желба

да се излежувам цел ден в кревет

и да читам. Се противев минутка-две.

 

Потоа погледнав низ прозорецот,

го видов дождот. И се предадов.

Сиот се втопив во прегратот на дождливото утро.

 

Би го живеел ли животов повторно?

Би ги правел ли истите неопростиви грешки?

Да, камо да можев. Да.

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Apr 3, 2022

Коментари
Scroll to Top