Дваесет и една љубовна песна: втора – Едриен Рич

Препев од англиски: Душица Лазова

valentine

Дваесет и една љубовна песна: втора 

ЕДРИЕН РИЧ

 

Се будам во твојот кревет. Знам дека сонував.

Многу порано, алармот нѐ одвои една од друга,

ти веќе со часови седиш пред бирото. Знам што сонив:

нашата пријателка поетесата влегува во мојата соба

каде сум пишувала со денови

концепти, копии, песни расфрлани насекаде 

и сакам да ѝ покажам една песна,

песната на мојот живот. Се двоумам

и се будам. Си ме бакнала во косата

за да ме разбудиш. Сонував дека си песна,

велам, песна што сакав некому да му ја покажам…

се смеам и тонам назад во сонот

со желбата да те покажам на сите што ги сакам,

да се движиме јавно

наспроти силата на тежата – што не е лесно –  

што ја спушта пердувестата трева долж издишаниот воздух.

НАПИШАНО ОД:

Душица Лазова

Feb 18, 2023

Коментари
Scroll to Top